Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az államcsőd akkor következik be, amikor az állam teljes fizetésképtelenséggel küzd és nem tudja kifizetni tartozásait. Maga a csőd egy folyamat eredményeként alakul ki, az egyik leggyakoribb kiváltó oka az adósságállomány megnövekedése és a belföldi valuta váratlan átértékelődése (rendszerint értékvesztése). A problémákat okozhatják háborúk is, de napjainkban inkább a rossz, vagy felelőtlen kormányzati és jegybanki politika tehető felelőssé. A csőd bekövetkeztével (esetleg már az előtt is) megnő az inflációs ráta, egyre nagyobb mértékűvé válik a munkanélküliség is. A lakosság életszínvonala egyre jobban csökken, majd egyre nagyobb méreteket ölt a feketegazdaság és romlik a közbiztonság. A csőd okozta recesszióból nehéz kilábalnia egy országnak, megszorító intézkedések sorozatára és esetleges gazdasági vagy pénzügyi szerkezetváltásokra is szükség lehet. Az államcsőd természetes velejárója a politikai élet instabillá válása, a kormányok gyakori bukása. Az utóbbi években Argentínában (2002-ben) és Izlandon (2008-ban) történt államcsőd.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek