Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Államcsőd
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-09-24 17:07:59
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az államcsőd akkor következik be, amikor az állam teljes fizetésképtelenséggel küzd és nem tudja kifizetni tartozásait. Maga a csőd egy folyamat eredményeként alakul ki, az egyik leggyakoribb kiváltó oka az adósságállomány megnövekedése és a belföldi [valuta] váratlan átértékelődése (rendszerint értékvesztése). A problémákat okozhatják háborúk is, de napjainkban inkább a rossz, vagy felelőtlen kormányzati és [jegybank]i politika tehető felelőssé. A csőd bekövetkeztével (esetleg már az előtt is) megnő az [infláció]s ráta, egyre nagyobb mértékűvé válik a munkanélküliség is. A lakosság életszínvonala egyre jobban csökken, majd egyre nagyobb méreteket ölt a feketegazdaság és romlik a közbiztonság. A csőd okozta [recesszió]ból nehéz kilábalnia egy országnak, megszorító intézkedések sorozatára és esetleges gazdasági vagy pénzügyi szerkezetváltásokra is szükség lehet. Az államcsőd természetes velejárója a politikai élet instabillá válása, a kormányok gyakori bukása. Az utóbbi években Argentínában (2002-ben) és Izlandon (2008-ban) történt államcsőd.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek