Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az értékpapír vagyoni jogot vagy követelést megtestesítő okirat. Más megközelítésben jövőbeni fizetésre vonatkozó ígéret. Törvényben meghatározott formai és tartalmi követelményeknek kell megfelelnie. Hagyományos formájában papírra nyomtatták. Mára azonban elterjedtek a dematerializált értékpapírok, melyeket a törvényben meghatározott feltételeknek megfelelően elektronikus jelként tárolnak.

Típusai:
Követelést megtestesítő értékpapírok: ahol az egyik fél elismeri a másik fél felé fennálló tartozását, amelyet előre meghatározott körülmények bekövetkeztekor visszafizet. Fajtái: csekk, kötvény, letéti jegy, váltó.
Részesedést megtestesítő értékpapírok: igazolják, hogy tulajdonosuk hozzájárult egy vállalkozás alaptőkéjéhez. Fontos, hogy a befektetett tőkét a tulajdonosok nem vonhatják ki a vállalkozásból. Az értékpapír biztosítja a tulajdonosi jogokat a befektetőknek, mint például az osztalék. Legelterjedtebb típusa a részvény.
Áruval kapcsolatos jogot megtestesítő értékpapírok: melyek valamilyen áru felett biztosítanak jogot a tulajdonosok számára, mint például a közraktárjegy.

A magyar jog szerint a következő típusok minősülnek értékpapírnak:
Váltó
Csekk
Kötvény
Kincstárjegy
Letéti jegy
Jelzáloglevél
Befektetési jegy
Kockázati tőkealap-jegy (tőkejegy)
Közraktárjegy
Vagyonjegy
Szövetkezeti üzletrész
Kárpótlási jegy
Részvény
Másodlagos értékpapír

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek