Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szomáliai shilling

 

Szomália hivatalos pénzneme a shilling, melyet 1962-ben vezettek be. Maga a shilling már 1921-ben hivatalos valuta lett, de csak a britek által gyarmatosított Brit Szomáliában. 1960-ban egyesült Olasz Szomália és Brit Szomália, ezt követően vezették be az új valutát. A központi kormányzat igen gyenge hatalma miatt több nem hivatalos, helyi kiadású pénzek is forgalomban vannak, valamint elfogadják az amerikai dollárt és az eurót is. Emellett pedig az országból kivált Szomáliföld is saját valutát ad ki: szomáliföldi shilling.

A 2000 óta kibocsátott érmék eredete tisztázatlan, mivel a kormányzatnak nincsenek megfelelően erős hatóságai a '90-es évek eleje óta. Emellett pedig Szomálián belül nincsenek is forgalomban az érmék. A bankjegyek terén szintén tisztázatlan a helyzet, az ország déli részén csak 1000 shillinges címlettel lehet találkozni, míg a békésebb, északi területeken még az 500-as bankjegy is forgalomban van.

 

Jelölés: Sh, So, SOS
Váltópénz: cent
Forgalomban lévő érmék: 5, 10, 25, 50, 100 shilling
Forgalomban lévő bankjegyek: 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000 shilling
Napi árfolyam: LINK
Infláció: nincs adat
Bankjegyek képei: itt tekinthetők meg

 


Kapcsolódó cikkek:
Pénznemek

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek