Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A pénzkereslet azt mutatja meg, hogy az adott gazdaság szereplői átlagosan mennyi pénzt tartanak maguknál egy adott időszakban. A pénzkereslet mértéke alapvetően három motívumtól függhet: a tranzakciós motívumtól, az óvatossági motívumtól és a vagyontartási motívumtól.

  • A tranzakciós motívum esetében a szereplők annyi pénz iránt támasztanak keresletet, amennyi a rendszeres tranzakcióikhoz, vásárlásaikhoz szükséges.
  • Az óvatossági motívum arra irányul, hogy bizonyos előre nem látható veszélyek bekövetkezésének fedezésére keresnek pénzt a gazdasági szereplők.
  • A vagyontartási, vagy más néven spekulációs motívum esetében a vagyon értékének megőrzésére, a likviditásra irányul a pénzkereslet.

Megkülönböztethető még nominális és reál pénzkereslet is. A reálkeresletet a gazdaság reáltényezői határozzák meg, mint például a reáljövedelem, a reálvagyon vagy a [reálkamatláb]?. A nominális pénzkeresletet pedig a reál pénzkereslet és az [árszínvonal]? szorzataként lehet megállapítani.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek