Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Pénzkereslet
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-10-22 16:36:57
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A pénzkereslet azt mutatja meg, hogy az adott gazdaság szereplői átlagosan mennyi [pénz]t tartanak maguknál egy adott időszakban. A pénzkereslet mértéke alapvetően három motívumtól függhet: a tranzakciós motívumtól, az óvatossági motívumtól és a vagyontartási motívumtól.

  • A tranzakciós motívum esetében a szereplők annyi pénz iránt támasztanak keresletet, amennyi a rendszeres tranzakcióikhoz, vásárlásaikhoz szükséges.
  • Az óvatossági motívum arra irányul, hogy bizonyos előre nem látható veszélyek bekövetkezésének fedezésére keresnek pénzt a gazdasági szereplők.
  • A vagyontartási, vagy más néven [spekuláció]s motívum esetében a vagyon értékének megőrzésére, a [likviditás]ra irányul a pénzkereslet.

Megkülönböztethető még nominális és reál pénzkereslet is. A reálkeresletet a gazdaság reáltényezői határozzák meg, mint például a [reáljövedelem], a reálvagyon vagy a [reálkamatláb]. A nominális pénzkeresletet pedig a reál pénzkereslet és az [árszínvonal] szorzataként lehet megállapítani.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek