Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A pénzjegy a készpénz egyik formája az érmék mellett. Más néven papírpénznek, vagy bankjegynek is nevezhető. Régen az érmékkel ellentétben a papírpénznek nem volt belső értéke, mivel anyag csak papírból állt, míg az érméknek meghatározott nemesfémtartalma volt. Mára azonban már az érméknek sincsen belső értéke, mivel azok sem tartalmaznak nemesfémet. A papírpénzek forgalomképességét vagy a rá vonatkozó ígéretek, vagy pedig a kényszer teremtette meg. A világon Kínában vezették be először a papírpénzt a 10. században, császári rendelettel kötelezővé téve azt. Európában először Velencében terjedt el a pénzjegy, mégpedig a váltókból fejlődött ki. Az európai pénzjegy sajátossága a kínaival szemben, hogy a bizalomra épült, hiszen a váltók értékpapírnak minősülnek, teljesítésüket törvényileg ki lehet kényszeríteni. Később már bankok is elfogadtak és adtak ki pénzjegyeket - vagy más szóval bankjegyeket. Napjainkra a központi bankok [monopólium]?ává vált a bankjegykibocsátás.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek