Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az 1997/112 számú APEH iránymutatás és a Hitelintézeti Törvény alapján minden olyan lízing, mely nem pénzügyi lízing, operatív lízingnek tekinthető.

Ennek ellenére általában csak a következő tulajdonságokkal jellemezhető ügyletet szokás operatív lízingnek tekinteni:

  •     A futamidő végén nem feltétlenül kerül sor a lízingtárgy tulajdonjogának átadására (vételi opció);
  •     A maradványérték, (ahol a vételi opció gyakorolható), megegyezik, vagy közel áll a piaci értékhez;
  •     Általában kapcsolódó szolgáltatások kísérik: lízingtárgy karbantartása, fejlesztése… stb.;
  •     A lízingbe vevő a futamidő alatt rendszeres díjat fizet a lízingbe adónak.

 

Az operatív lízingnél a tulajdonos a tulajdonában lévő lízingtárgyat a vevőnek meghatározott időtartamra díjfizetés ellenében átadja. A tulajdonos a használatot korlátozhatja, de az üzemeltetés kockázatait és költségeit a lízingbe adó és a lízingbe vevő megosztja egymás között. A lízingbe adó egyéb szolgáltatásokat is vállalhat a lízingbe adáson kívül.
Az operatív lízing futamideje rendszerint rövidebb, mint a lízingtárgy hasznos élettartama, mert az előre meghatározott futamidő végén a lízingtárgy visszakerül a tulajdonoshoz, aki azt újra lízingbe adhatja vagy továbbértékesítheti. Az operatív lízing mind közgazdasági tartamát, mint elszámolását tekintve egyfajta átmenetet képez a bérlet és a pénzügyi lízing között.
Ebben a lízingformában a lízingtárgy értéke nagyobb a pénzügyi lízingnél a lízingbe adó számára, hiszen a használat után újra visszakerül hozzá a lízing tárgya.
Az operatív lízingszolgáltatást azoknak a vállalkozásoknak ajánlják, melyek adót akarnak megtakarítani a lízingdíj költségként való elszámolásával.

A futamidő végén a lízingbe vevő visszaszolgáltathatja a lízingtárgyat, esetleg alacsonyabb bérleti díj ellenében meghosszabbíthatja a futamidőt, vagy maradványértéken megvásárolhatja a lízingtárgyat.
Míg a pénzügyi lízing lényegét tekintve a hitelhez hasonlít, addig az operatív lízing valójában bérleti konstrukció, ezért szokták tartós bérletnek is nevezni.


Mivel a lízingtárgy a lízingbe adó könyveiben kerül aktiválásra, a lízingbe adó mutatja ki mérlegében és számolja el az értékcsökkenést.


Ha a lízingbe vevő vállalkozás, akkor a lízingdíj (bérleti díj) a számviteli törvény előírásaival összhangban költségként számolható el.

Kapcsolódó szócikkekA szócikkhez társított címkék:
lízing , operatív lízing
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek