Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A likviditási mutatók olyan pénzügyi mutatószámok, amelyeket többnyire a részvények értékelésekor szokás alkalmazni. A mutatók egy vállalat rövid lejáratú eszközei és forrásai között arányokat vizsgálják. Segítségével megállapítható, hogy a vállalkozás képes lesz-e kötelezettségeit teljesíteni.

Likviditási ráta: a rövid lejáratú eszközök (forgóeszközök) és a rövid lejáratú források arányaként áll elő. Ha értéke kisebb mint 1, akkor fennáll a fizetésképtelenség veszélye.

Likviditási gyorsráta: ezesetben a likviditási ráta egy finomított változatáról van szó. A rövid lejáratú eszközök (forgóeszközök) közül csak a likvidebb eszközök kerülnek a hányados számlálójába, vagyis a pénz, a likvid értékpapírok, és a vevők tartozásai.

Pénzhányad: ebben a mutatóban már csak a leglikvidebb eszközök kerülnek a számláló, mégpedig a pénz és a likvid értékpapírok.

Időtartam-mutató: abból a kérdésből indul ki, hogy meddig lenne képes még működni a vállalat, ha megszűnnének a bevételei? A hányados számlálójába a pénzeszközök, az értékpapírok és a vevőkkel szembeni követelések kerülnek, míg a nevezőbe a napi működés átlagos kiadásai.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek