Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Közösségi kölcsön
Verzió: 2  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2012-03-14 13:54:06
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Közösségi kölcsön (angolul p2p lending) alatt egy olyan [pénzpiac]ot kell érteni, amely a kölcsönadás, hitelezés folyamatából kiiktatja a [bank]okat. Az üzleti modell sajátossága egy olyan honlap létrehozása, ahol találkozhatnak a kölcsönadni és kölcsönt felvenni akaró magánszemélyek. Ezen környezetben a "befektetők" a banki [kamat]októl magasabb [hozam]ra számíthatnak befektetett [pénz]ük után, a [hitel]t felvevők pedig alacsonyabb kamatokért kapnak pénzt, mintha bankhoz fordulnának. A rendszerben a "hitelminősítést" a felhasználók maguk végzik, mivel eldönthetik, hogy kinek adjanak kölcsönt. A felvevőket pedig nyilvánosan lehet értékelni, így egyből kiderül, ki a rossz adós.


Közösségi kölcsön (angolul p2p lending) alatt egy olyan [pénzpiac]ot kell érteni, amely a kölcsönadás, hitelezés folyamatából kiiktatja a [bank]okat. Az üzleti modell sajátossága egy olyan közösség (napjainkban egyre elterjedtebb az internetes közösség, honlapok, fórumok) létrehozása, ahol találkozhatnak a kölcsönadni és kölcsönt felvenni akaró magánszemélyek. Ezen környezetben a "befektetők" a banki [kamat]októl magasabb [hozam]ra számíthatnak befektetett [pénz]ük után, a [hitel]t felvevők pedig alacsonyabb kamatokért kapnak pénzt, mintha bankhoz fordulnának. A rendszerben a "hitelminősítést" a felhasználók maguk végzik, mivel eldönthetik, hogy kinek adjanak kölcsönt. A felvevőket pedig nyilvánosan lehet értékelni, így egyből kiderül, ki a rossz adós.


 

A rendszer már számos országban működik, hazánkban is bevezették, azonban a [PSZÁF] álláspontja szerint csak bankok adhatnak kamatra kölcsönt másoknak. Így a honlapon csak baráti kölcsönt lehet adni (vagyis 0%-os kamatra), ami jelentős kihatással van az oldal népszerűségére.


A rendszer már számos országban működik, hazánkban is bevezették, azonban a [PSZÁF] álláspontja szerint csak bankok adhatnak kamatra kölcsönt másoknak. Így ilyen közösségeken belül is csak baráti kölcsönt lehet adni (vagyis 0%-os kamatra), ami jelentős kihatással van a lehetőség népszerűségére.


Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek