Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Konvergenciakritériumoknak nevezzük azokat a feltételeket, amelyeket az Európai Unió tagállamainak teljesíteniük kell, hogy bevezethessék az eurót. A feltételeket a maastrichti szerződésben fektették le. A feltételrendszer célja, hogy a tagállamok gazdaságai közeledjenek, konvergáljanak egymáshoz.

A kritériumok a következők:

  • Az inflációs ráta maximum 1,5 %ponttal lehet több, mint a három legstabilabb árszínvonalú tagállam átlaga. A jelenlegi érték 3,2%. Az inflációs rátát nem csak ideiglenesen kell teljesíteni, hanem tartósan.
  • A csatlakozni kívánó ország költségvetési hiánya nem lehet magasabb a GDP 3%-ánál.
  • Az államadósság nem lépheti túl a GDP 60%-át (ha esetleg mégis magasabb, akkor folyamatosan és jelentősen csökkenő tendencia még elfogadott)
  • Az eurót bevezetni kívánó országnak két évig kell teljesítenie az [ERM II]? (Európai Árfolyamok Mechanizmusa) árfolyamkritériumait.
  • Adott ország hosszú lejáratú állampapírjainak kamatlába legfeljebb 2 %ponttal lehet magasabb, mint a három legstabilabb árszínvonallal rendelkező tagország átlagos kamatlába. Ez az érték 6,5%-on áll jelenleg.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek