Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Költségvetési Tanács egy független állami intézmény, amely tevékenységével az ország anyagi erőforrásainak felelősségteljes kezeléséhez kíván hozzájárulni. Feladata, hogy célzat és részrehajlás nélkül bemutassa a gazdasági folyamatok és az országgyűlési döntések várható költségvetési hatásait.

 

A Költségvetési Tanács a hatályos törvények keretein belül nyilvánosságra hozza a rendelkezésére álló adatokat és saját elemzéseit, hozzájárulva az állampolgárok tájékozottságához és az állami pénzügyeket érintő döntések megalapozásához.

A 2008. évi LXXV. törvénnyel létrehozott Költségvetési Tanács tagjai az új intézmény fő hivatását a hazai állampénzügyek átláthatóságának és fenntarthatóságának előmozdításában látják. A törvény értelmében a Tanács – a Titkárságán dolgozó szakértők segítségével – ezt a célt elemzésekkel, ellenőrzéssel, és tájékoztatással igyekszik elérni.

 

A polgárok érdekeit képviselve, elemzéseivel és előrejelzéseivel igyekszik hozzájárulni a költségvetési politika áttekinthetőségéhez. Emellett nyomon követi, hogy a parlament elé kerülő döntési javaslatok összhangban vannak-e a költségvetési politika fenntarthatóságát biztosító törvényi előírásokkal.

 

Vizsgálatainak eredményeit nyilvánosságra hozza, és széles körben ismertetni kívánja. A Költségvetési Tanács tevékenysége végeredményben arra irányul, hogy Magyarországon létrejöjjön, majd megszilárduljon és hagyománnyá váljon a költségvetési felelősség. Ez – a gazdaságpolitika hitelességét növelve – az államadósság kamatterheiben akár százmilliárdokban mérhető megtakarításokra is vezethet.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
költségvetési tanács
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek