Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Magyarország legfőbb gazdasági ellenőrző szerve az Állami Számvevőszék (rövidítve ÁSZ). Elnöke dr. Kovács Árpád. Története a 19. század második felére tekint vissza. 1870-ben alapították meg az Állami Számvevőszéket. Nevét 1914-ben Magyar Királyi Legfőbb Állami Számvevőszékre (LÁSZ) változtatták. A kommunista rendszer 1949-ben megszűntette az ÁSZ működését, amely így csak a rendszerváltás után, az 1989. október 23-án módosított alkotmánnyal tudta újra folytatni tevékenységét. Az ellenőrzési hatásköre kiterjed az [állam]?ra és az Országgyűlésre, az APEHra, a Magyar Nemzeti Bankra, a Nemzeti Hírügynökségre, a Magyar Rádióra, a Magyar Televízióra és a Magyar Tudományos Akadémiára. Továbbá ellenőrzi az önkormányzatok, gazdasági kamarák, társadalombiztosítási alapok, állami pénzalapok, közalapítványok, hitelintézetek, egyházak, pártok, felsőoktatási intézmények és [nyugdíjpénztár]?ak gazdálkodását is.


Az ÁSZ az ellenőrzések három típusát különíti el:

  • Szabályszerűségi ellenőrzések: annak megítélése, hogy a különböző folyamatok, tevékenységek és elszámolásuk szabályszerűen zajlott-e.
  • Teljesítmény-ellenőrzések: megvizsgálja, hogy a különböző szervezetek a tevékenységeiket hatékonyan és eredményesen végezték-e el.
  • Átfogó ellenőrzések: komplex módon megvizsgálják az állami feladatok ellátásának teljes folyamatát, az ellenőrzés során a hangsúly a teljesítmények ellenőrzésére tevődik.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek