Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A jelzálog jogi alapjait a Ptk. (Polgári törvénykönyv) 261.-264. §-i írják le.
Emellett a részletes szabályozást az "1997. évi XXX. törvény a jelzálog-hitelintézetről és a jelzáloglevélről", és ezen törvény hatályos módosításai tartalmazzák.

A jelzáloghitel ([fedezetes hitel]?) fedezet mellett nyújtott hitel, melyben a fedezetet általában - de nem minden esetben - ingatlan jelenti.
A pénzintézet tulajdonképpen kockázatot vállal, mikor hitelt nyújt és [biztosíték]?ot kér. Mivel gyakorlatilag a fedezetes hitel nagyobb pénzösszegű hitelt jelent, ezért az ingatlan megfelelő biztosíték.

A jelzáloghitel lehet lakáshitel (pl. vétel, bővítés), [szabadfelhasználású hitel]?, illetve életbiztosítással vagy előtakarékossággal [kombinált hitel]? is.
Létezik [forint]? alapú ([forinthitel]?) és deviza alapú (devizahitel). A deviza alapkamatok általában jóval alacsonyabbak, de ilyen konstrukció esetében úgynevezett [árfolyamkockázat]?ot kell vállalni, tehát számolni kell a devizaárak ingadozásával. A forint alapkamat mindig magasabb, a fizetendő [ügyleti kamat]? a jegybanki alapkamat értéke felett áll néhány százalékkal.

Létezik betét fedezetes hitel is, melynél például egy nagyobb összegű lekötött betét esetén kaphatunk egy közel azonos összegű folyószámlahitelt. Ezért tulajdonképpen a betét a fedezet, de magát a folyószámlahitelt mégis a [fedezet nélküli hitel]?hez soroljuk.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek