Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény szerint:

"Hitelnyújtás: a hitelező és az adós között írásban létesített hitelszerződés alapján meghatározott hitelkeret rendelkezésre tartása az adós részére, jutalék ellenében és a hitelintézet kötelezettség vállalása meghatározott szerződési feltételek megléte esetén a kölcsönszerződés megkötésére, vagy egyéb hitelművelet végzésére."

A 2009. évi LXXXVI. törvény a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény pénzforgalmi intézményekkel és pénzforgalmi szolgáltatással összefüggő módosításáról ezt módosította:


"Hitelnyújtás: a hitelező és az adós között írásban létesített hitelszerződés alapján meghatározott hitelkeret rendelkezésre tartása az adós részére, jutalék ellenében és a hitelező kötelezettségvállalása meghatározott szerződési feltételek megléte esetén a kölcsönszerződés megkötésére, vagy egyéb hitelművelet végzésére."

 

Magyarországon csak a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) engedélyével működő bankok, [pénzügyi vállalkozás]?ok kínálhatnak hitelt. Mellettük azok a határon átnyúló szolgáltatást kínáló vagy itthon [fióktelep]? formájában működő piaci szereplők működnek legálisan, amelyeket az Európai Unió valamely más pénzügyi felügyelete engedélyezett, s hazai működésüket a PSZÁF regisztrálta (listájuk nyilvános, megtalálható a magyar hatóság honlapján).

A hitelnyújtás nem más, mint a pénzmegtakarítók ([betétes]?ek) megtakarításainak, saját tőkének, harmadik személy vagy pénzintézet pénzeszközeinek eljuttatása a pénzfelhasználókhoz ([hitelfelvevő]?). Megkülönböztetjük a hitelszerződés és [kölcsönügylet]? fogalmát, bár a hitelezési tevékenység során gyakran szinonimaként használják őket.

 

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek