Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Üzbég szom

 

Üzbegisztán hivatalos pénzneme a szom. A szovjetunió felbomlása után még egy ideig az orosz rubelt használta az ország, majd 1993 végén tért át saját valutájára, a szomra, melyet 1:1 arányban váltottak át a rubelről. A frissen bevezetett valuta csak bankjegyeket tartalamzott, rendkívül egyszerű megjelenésű kuponpénz volt, melyet csak egy átmeneti időrszakra szántak. 1994 nyarán vezették be az új szomot, amelynek értéke 1000 régi szoméval volt egyenlő. A valuta azóta folyamatosan leértékelődik, a fekete piaci árfolyama rendre alacsonyabb, mint a jegybank által meghatározotté. Az érmékből két szeria készült, az egyik cirill betűs írású, a másik pedig latin betűs.

 

 

Jelölés: UZS
Váltópénz: tiyin (nincs forgalomban)
Forgalomban lévő érmék: 1, 5, 10, 25, 50, 100 szom
Forgalomban lévő bankjegyek:

1, 3, 5, 10, 25, 50,

100, 200, 500, 1000 szom

Napi árfolyam: LINK
Infláció: 14% (2008. The World Factbook)
Bankjegyek képei: itt tekinthetők meg

 

 

Kapcsolódó cikkek:
Pénznemek

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek