Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Külföldi [kölcsön]?ök, azok kamatainak, [törlesztőrészlet]?einek folyósításának átmeneti átutalási tilalma, összes külföldi kifizetés leállítása, felülbírálata.

 

 

Egy ország valutájának védelmében hozott intézkedés, mely során az ország pénzügyi egyensúlyának megóvásával a külföldi tartozását időlegesen nem, majd fokozatosan teljesíti.

 

Magyarországon a kormány a nagy [gazdasági világválság]? idején, 1931. december 23-án léptette életbe teljes transzfermoratóriumot és a [kötött devizagazdálkodás]?t. 

Ennek értelmében tilos volt devizában az egyéb [adósság]?ok kamatainak és törlesztőrészleteinek átutalása a [népszövetségi kölcsön]? kamatainak felén és a Magyar Nemzeti Banknak más jegybankkokkal szemben fennálló törlesztésein kívül. További intézkedésként a Magyar Nemzeti Bankon belül létrehozták a Külföldi Hitelezők Alapját (transzferalap).

A népszövetségi kölcsön törlesztésének szüneteltetése miatt a [Népszövetség Pénzügyi Bizottsága]? az állam pénzügyeinek ellenőrzésére ellenőrt (Royal Tyler) küldött Budapestre.

A kormány a külföldi hitelezőkkel 1937-ben ideiglenes, 3 évre szóló megállapodást kötött a törlesztésről.

A transzfermoratórium időpontjától kezdve sem az állam, sem a [magángazdaság]? újabb [külföldi hitel]?ekhez nem juthatott, a gazdaság [finanszírozás]?a kizárólag belső [tőkefelhalmozás]?ból volt megoldható.

 

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek