Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

James Tobin Nobel-díjas amerikai közgazdász felvetése szerint a nemzetközi pénzügyi tranzakciók megadóztatásával megfékezhetőek a spekulációs pénzmozgások úgy, hogy a működő tőke mozgása gyakorlatilag zavartalan maradna. Elmélete szerint a 0,01-0,25% tranzakciós adó leginkább a spekulációra jellemző napi többszöri átutalásokat sújtaná, többletbevételt jelentve az adót kivető államoknak. 

 

Az eredeti 1970-ben megjelentetett terv a piaci szereplők és a politika ellenállása miatt azóta sem került bevezetésre. Bár az Európai Bizottság 2011-ben elfogadta a pénzügyi tranzakciókra kivetendő illetékekre vonatkozó javaslatot, a bevezetéshez azonban a tagállamok jóváhagyása is szükséges. Több tagállam azonban egyelőre nem ért egyet ezzel a lépéssel, terv nyílt ellenzői közé tartozik Nagy-Britannia, Olaszország és Svédország, ellenben Franciaország és Németország a mielőbbi bevezetés mellett emelt szót.

 

A jelenlegi javaslat szerint a tranzakciós adó mértéke a következő lenne:

 

- kötvény- és részvénypiaci ügyletekre 0,1 százalék

- származtatott termékek kereskedésére 0,01 százalék

 

Az adó nem terjed ki a valutaügyletekre, amelyekre eredetileg Tobin alkalmazni akarta, az értelmezés szerint ez ugyanis akadályozná a tőke szabad mozgását, így az uniós szabályokba ütközne.


A szócikkhez társított címkék:
deviza , Tobin , Tobin-adó , valuta
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek