Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A tartós befektetési számla - TBSZ számla - gyakorlatilag egy pénzintézetnél vezetett, 3-5 év időtartamú befektetési konstrukció. A befektetési idő egy 1 év időtartamú felhalmozási időszakkal (ú.n. gyűjtőévvel) indul, mely során a számla feltölthető. A számlára pénzt befizetni kizrólag a gyűjőtév alatt lehet, ennek leteltével a lekötés megvalósul, innen értendő a 3-5 év lekötési időszak. Ez után a számlán pénzmozgatást kezdeményezni nem lehet, a lekötött összeghez csak a számla megszüntetésével férhetünk hozzá, mely (a legtöbb befektetéshez hasonlóan) a kamatok elvesztésével jár. A TBSZ számla sajátossága, hogy az állam a hosszú távú befektetési hajlandóság ösztönzéseképp a lekötés 3 vagy 5 éves futamidejét különböző mértékű adókedvezménnyel támogatja a cikk írásakor érvényes 16%-os kamatjövedelem utáni adó, és az ehhez kapcsolódó kamatjövedelem után fizetendő egészségügyi hozzájárulás (eho) megfizetése helyett.

Az adókedvezmények alakulása a lekötési idő függvényében:

A „felhalmozási” időszak lejárta után (következő év január 1-től) indul a lekötési időszak, melynek hossza 3 vagy 5 naptári év lehet. A 3 éves lekötési időszak végén, ha a szerződést nem hosszabbítjuk meg 10%-os kedvezményes adót kell fizetni a teljes befektetésen elért kamat vagy hozam után, illetve részösszeg felvétele esetén a meg nem hosszabbított résszel arányos növekmény után. A 10%-os adómérték vonatkozik arra az esetre is, ha a megtakarítási szerződést a harmadik lekötési év után, de az ötödik lekötési év vége előtt szakítjuk meg. Amennyiben érintetlenül hagyjuk a számlán a megtakarítási összeget az 5 éves lekötési időszak végéig, a befektetések hozama mentesül az azutáni adó megfizetése alól.
 
A TBSZ "működése"
 
(A cikk a 2013.07.30-án érvényes szabályozásokon alapul)


A szócikkhez társított címkék:
EHO , kamat , kamatadó
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek