Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A számvitel a vagyonra és annak változásaira vonatkozó információk létrehozásával (gazdasági jelenségek azonosítása, mérése és megjelenítése) és kommunikálásával foglalkozik.

A számvitel két területre osztható:
- [pénzügyi számvitelg, vagy külső számvitel,
- vezetői számvitel, vagy belső számvitel.

Pénzügyi számvitel (financial accounting) vagy külső számvitel (external accounting) szűkebb értelemben a kötelező jellegű, szabványosított, általános célú valamennyi érdekhordozó számára elérhető számviteli információk előállításával és kommunikálásával foglalkozik. Tágabb értelemben valamennyi kötelező jellegű számvitel információ képzése és kommunikációja. Jellemzői közé tartozik, hogy erősen szabályozott és standardizált, valamint múltorientált és évente készül.
Vezetői számvitel (management accounting) vagy belső számvitel (internal accounting) szűkebb értelemben a vezetői igényeket kielégítő információk előállításával és kommunikációjával foglalkozik. Tágabb értelemben valamennyi belső felhasználó számára számviteli információk képzése és kommunikálása. Jellemezője, hogy nem vonatkozik rá egységes szabályozás, vagy standard, jelen és jövőorientált, nem rendszeresen készül, hanem vezetői döntésekre.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek