Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A repó az angol sale and repurchase agreement kifejezés általánosan elterjedt rövidítése, melyet magyarul visszavásárlási megállapodásnak fordíthatunk. 

 

A repóügylet lényege, hogy adott értékpapírt (rendszerint állampapírt) úgy adnak el a jelenben (prompt), hogy előre rögzítik annak visszavásárlási időpontját és árfolyamát. Az ügyletben azért elterjedt a rövid lejáratú állampapírok használata, mivel azok árfolyama viszonylag kiszámítható módon változik. Speciális esete az óvadéki repóügylet

 

Repóügyleteket a jegybank is bonyolíthat, melynek célja, hogy likviditást vonjon ki, vagy be a bankrendszerbe. Passzív repo esetében a jegybank ad el állampapírokat, amelynek következtében likviditást von ki a bankrendszerből. Aktív repo esetében fordított a folyamat, a jegybank vásárol meg állampapírokat, így növeli a likviditást. Az ügyletek általános célja a rövid távú betételhelyezés, vagy hitelnyújtás. 

 

A repóügyletben résztvevő felek kölcsönös megegyezéssel meghosszabbíthatják a repóügylet eredeti időtartamát, ezt az ügyletet nevezzük repóhosszabbításnak. 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
értékpapír , repó , visszavásárlás
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek