Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A pénzteremtés rendszerint két módon mehet végbe:

  1. hitel nyújtásával (ide értve az értékpapír vásárlást is)
  2. külföldi fizetőeszköz vásárlásával

A termetett pénzt a hitel törlesztésével, vagy a külföldi fizetőeszköz eladásával szüntethető meg.
A [hitelpénz]? mechanizmusa körforgás jelleget ölt. A kereskedelmi bankok hitel formájában finanszírozzák a vállalatok működését, így pénzt pumpálnak a gazdaságba. Ez a pénz átkerül más szektorba, például a lakossághoz, vagy a költségvetéshez. A hitelek felvevői tevékenységük révén visszafizetik a felvett pénz [törlesztőrészlet]?eit, így a hitelpénz megszűnik létezni.


Pénzt mindössze két pénzügyi szervezet teremthet: a jegybank és a kereskedelmi bankok. A jegybank készpénzt és számlapénzt egyaránt teremthet, míg a kereskedelmi bankok csak számlapénzt. A jegybank pénzteremtésének általában nincsen semmilyen korlátja, viszont a gyakorlatban komoly következményei lehetnek a túlzásba vitt pénzkibocsátásnak. A kereskedelmi bankok pénzkibocsátását a jegybank szabályozza a kötelező tartalékráta, illetve a kereskedelmi bankoknál [váltó viszontleszámitolás]?sal refinanszírozási hitellel vagy egyéb módon elhelyezett [jegybank pénz]? tömeg révén működésbe hozott pénzmultiplikátor mechanizmuson keresztül.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek