Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nyugdíjpénztári hozamok nagysága alapján a pénztárak között rangsor állítható fel, mely alapján összehasonlítással élhetünk.


Egy adott évben elért hozam alapján azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Mindenképpen érdemes hosszú távon szemlélni a hozamok alakulását, hiszen ez ad világos és tiszta képet arról, hogy egy önkéntes vagy magán nyugdíjpénztár milyen eredményes.

 

A választható portfóliók rendszere

Minden nyugdíjpénztár három portfóliót alakított ki. A legkisebb kockázatú a klasszikus, közepes kockázatú a kiegyensúlyozott, míg a legkockázatosabb a növekedési portfólió. A tagok belépéskor választhatnak, hogy befizetéseik melyik portfólió szerint legyenek befektetve, és később is dönthetnek a portfólióváltás mellett.

 

Magánnyugdíjpénztári választahtó portfóliók

 

A magánnyugdíjpénztárak hozamai

 

 

Növekedési jellegű portfóliók

 

Kiegyensúlyozott jellegű portfóliók

 

Forrás:

Mit mutatnak a magánnyugdíjpénztári hozamok? - Netfolio.hu

 

Aktualizálás

A 2011 január 1-től hatályos 2010. évi CLIV. törvény a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról több, a nyugdíjrendszer alapjait érintő változást hozott. 

A sokat támadott törvény szabályozásai arra késztették a magánnyugdíjpénztári tagok túlnyomó többségét, hogy visszalépjen az állami nyugdíjrendszerbe, ezzel gyakorlatilag felszámolva a magánnyugdíjpénztár intézményét. 

 

Az [Önkéntes magánnyugdíjpénztár]?, mint öngondoskodási forma továbbra is elérhető, illetve a 2011. december 23. napján elfogadott 2011. évi CXCIV. törvény változtatott az előző szabályozáson, így egy éves átmenet után a törvény 49. § (9) bekezdése azzal, hogy a tagok eddigi kötelező tagdíját (10%) véglegesen átirányította a [Nyugdíjbiztosítási Alap]?ba eltöröli a 2010. évi CLIV. törvény 36. §-ával bevezetett kritikus rendelkezést (Tny. 2. § (6) bekezdés), amely a maradó pénztártagokat 2011. december 1. napjától kizárta a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből. 

 

Ezzel együtt a törvény újból megnyitotta a lehetőséget a magánnyugdíjpénztári tagok számára, hogy 2012. március 31-ig saját kérésükre áttérjenek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe (49. § (6) bekezdés), de eltérően a 2011-es visszalépéstől a nyilatkozatot most nem a maradóknak, hanem  a TB-be visszalépőknek kell tenni a magánnyugdíjpénztárak felé.


A szócikkhez társított címkék:
magánnyugdíjpénztár , nyugdíj , nyugdíjpénztár , nyugdíjrendszer
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek