Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Likviditás
Verzió: 2  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2011-03-19 16:37:56
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A likviditás két megközelítésben vizsgálandó, egyfelől mint fizetőképesség, másfelől mint pénzzé tehetőség.
Fizetőképesség esetén azt értjük, hogy ha egy vállalkozás vagy bank nem képes a követeléseket teljesíteni, akkor fizetésképtelenné válik. A fizetésképtelenség fennállhat rövidebb ideig, de lehet tartós is, amely csődhöz vezet. Bankok esetén törvényben írják elő a kötelező pénzfedezeti hányadot a betétek után, amely a fizetésképtelenség elkerülését is szolgálja.
A pénzzé tehetőség alatt azt értjük, hogy egy adott eszköz milyen gyorsan tehető készpénzzé, árnyaltabban fogalmazva milyen gyorsan és milyen mértékben használható fel forgalmi eszközként. A leglikvidebb eszköz a készpénz, amely azonnal felhasználható.


A likviditás két megközelítésben vizsgálandó, egyfelől mint fizetőképesség, másfelől mint [pénz]zé tehetőség.
Fizetőképesség esetén azt értjük, hogy ha egy [vállalkozás] vagy [bank] nem képes a [követelések]et teljesíteni, akkor fizetésképtelenné válik. A [fizetésképtelenség] fennállhat rövidebb ideig, de lehet tartós is, amely [csőd]höz vezet. Bankok esetén törvényben írják elő a kötelező pénzfedezeti hányadot a [betét]ek után, amely a fizetésképtelenség elkerülését is szolgálja.
A pénzzé tehetőség alatt azt értjük, hogy egy adott eszköz milyen gyorsan tehető készpénzzé, árnyaltabban fogalmazva milyen gyorsan és milyen mértékben használható fel forgalmi eszközként. A leglikvidebb eszköz a [készpénz], amely azonnal felhasználható.


Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek