Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Pénzforgalmi szabvány, mely a Mária Terézia által 1750-ben ausztriában (a porosz Graumann pénzláb ellenében) bevezetett a úgynevezett [húszforintos pénzláb]?at váltotta fel az 1753-as Bajorországgal kötött egyezmény alapján.
A húszforintos pénzláb értelmében egy [kölni márka]? értéke (233,856 gramm) színezüstből 20 [forint]?ot (illetve 10 tallért) kellett verni.
A szabvány rendelkezett a váltópénzekről is:
  • 1 konvenciós krajcár = 4 pfennig
  • 1 konvenciós forint = 60 konvenciós krajcár = 240 pfennig
  • 1 konvenciós tallér = 2 konvenciós forint = 120 konvenciós krajcár = 480 pfennig
  • 1 kölni márka színezüst = 10 konvenciós tallér = 20 konvenciós forint = 1200 konvenciós krajcár = 4800 pfennig.
Mivel azonban a [konvenciós forint]? és a krajcár nem illeszkedett a Bajor, majd a később a konvencióhoz csatlakozó többi dél-német állam pénzrendszerébe, 1754-ben áttértek a [24 forintos pénzláb]?ra, illetve az aszerint vert dél-német forintra.
Eszerint:
  • 1 dél-német forint = 60 dél-német krajcár
  • 1 konvenciós tallér = 2,4 dél-német forint = 144 dél-német krajcár
  • 1 kölni márka színezüst = 10 konvenciós tallér = 24 dél-német forint = 1440 dél-német krajcár.
Ezek után a konvenciós pénzláb a 24 forintos módosított formájában Nyugat- Dél-Németországban, valamint egyes északi és közép-német államban is eterjedt. Tulajdonképpen a Német-Római birodalon teljes azon részén érvényes volt, ahol nem a Graumann pénzlábat használták.
Végül 1838-ban a Drezdában létrehozott [Német Vámunió]? valamennyi tagjára érvényes egyleti tallérra, a 24½ forintos pénzlábra tértek át. A konvenciós pénzláb legtovább Ausztriában és Magyarországon volt érvényben (Osztrák-Magyar Monarchia), azonban az 1857-ban a Vámúnióval kötött egyezmény értelmében itt is bevezették az [egyleti tallér]?t.
 

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek