Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A pénzrendszer fogalmának definiálása tudományterületenként eltérő lehet. A pénzügytan a következőképp közelíti meg a pénzrendszer fogalmát: a pénz anyagát, forgalomba hozatalát, és mennyiségét szabályozó mechanizmusok összessége. Ezzel szemben a jogi megközelítés egy jóval szűkebb keretet ad a fogalomnak: az állam pénzforgalmának törvényes formáját tekinti a pénzrendszernek.
A történelemben először a belső értéket hordozó pénzrendszerek alakultak ki, amelyek valamilyen mérhető értéket tartalmaztak. Két alkategóriára bontható ez a csoportosítás: az árupénz és fémpénz rendszerére. A fémpénzek alapanyagául mindig olyan anyagot választottak, amely viszonylag ritkán fordul elő. Így vált elterjedtté az arany, amely a pénz alapvető értékmérőjévé vált. A modern pénzrendszer kialakulása előtt létezett egyes illetve kettős pénzrendszer volt érvényben. Kettős pénzrendszer esetében két nemesfém is elfogadott fizetőeszközként.
Az arany teljes elszakadásával kialakult a modern pénz rendszere. A modern pénz nem tartalmaz belső értéket, hanem az állam vagy a bankok adnak fizetési ígéretet.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek