A kistermelő fogalmáról a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendelet rendelkezik. Ennek értelmében az a természetes személy minősül kistermelőnek, aki
- az általa megtermelt, betakarított vagy összegyűjtött alaptermékeket közvetlenül a végső fogyasztónak, a helyi kiskereskedelmi, vagy vendéglátó egységeknek adja el,
- az általa megtermelt alaptermékekből készített élelmiszereket közvetlenül a végső fogyasztóknak értékesíti,
- az általa nevelt és levágott baromfi és nyúlfélék húsát, a halászatból, horgászatból kifogott halakat közvetlenül a végső fogyasztóknak, vagy a helyi kiskereskedelmi, vagy vendéglátó egységeknek adja el.
A rendelet meghatározza azokat a mennyiségeket, amelyek még kistermelői mennyiségnek minősülnek:
- havonta legfeljebb 4 sertést vagy 1 szarvasmarhát vagy 4 juhot vagy 4 kecskét vághat, illetve vágathat le,
- hetente legfeljebb 50 kg húskészítményt állíthat elő és értékesíthet,
- hetente levághat legfeljebb,
- 200 házi tyúkfélét, vagy
- 100 víziszárnyast vagy pulykát, vagy
- 50 nyúlfélét.
- naponta legfeljebb 200 liter tejet, illetve abból készített, de legfeljebb 40 kg tejterméket értékesíthet,
- évente legfeljebb 5000 kg mézet értékesíthet,
- hetente legfeljebb 360 db tojást értékesíthet,
- évente legfeljebb 6000 kg halat értékesíthet,
- évente legfeljebb 20 000 kg növényi eredetű alapterméket értékesíthet,
- hetente legfeljebb 100 kg savanyúságot vagy 20 kg egyéb feldolgozott növényi eredetű terméket értékesíthet,
- hetente legfeljebb 50 kg vadon termő betakarított, összegyűjtött terméket értékesíthet,
- hetente legfeljebb 100 kg termesztett gombát értékesíthet.
Forrás: 14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendelet