Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Kistermelő
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-12-01 17:54:07
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A kistermelő fogalmáról a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendelet rendelkezik. Ennek értelmében az a [természetes személy] minősül kistermelőnek, aki

  • az általa megtermelt, betakarított vagy összegyűjtött alaptermékeket közvetlenül a végső fogyasztónak, a helyi kiskereskedelmi, vagy vendéglátó egységeknek adja el,
  • az általa megtermelt alaptermékekből készített élelmiszereket közvetlenül a végső fogyasztóknak értékesíti,
  • az általa nevelt és levágott baromfi és nyúlfélék húsát, a halászatból, horgászatból kifogott halakat közvetlenül a végső fogyasztóknak, vagy a helyi kiskereskedelmi, vagy vendéglátó egységeknek adja el.


A rendelet meghatározza azokat a mennyiségeket, amelyek még kistermelői mennyiségnek minősülnek:

  1. havonta legfeljebb 4 sertést vagy 1 szarvasmarhát vagy 4 juhot vagy 4 kecskét vághat, illetve vágathat le,
  2. hetente legfeljebb 50 kg húskészítményt állíthat elő és értékesíthet,
  3. hetente levághat legfeljebb,
    1. 200 házi tyúkfélét, vagy
    2. 100 víziszárnyast vagy pulykát, vagy
    3. 50 nyúlfélét.
  4. naponta legfeljebb 200 liter tejet, illetve abból készített, de legfeljebb 40 kg tejterméket értékesíthet,
  5. évente legfeljebb 5000 kg mézet értékesíthet,
  6. hetente legfeljebb 360 db tojást értékesíthet,
  7. évente legfeljebb 6000 kg halat értékesíthet,
  8. évente legfeljebb 20 000 kg növényi eredetű alapterméket értékesíthet,
  9. hetente legfeljebb 100 kg savanyúságot vagy 20 kg egyéb feldolgozott növényi eredetű terméket értékesíthet,
  10. hetente legfeljebb 50 kg vadon termő betakarított, összegyűjtött terméket értékesíthet,
  11. hetente legfeljebb 100 kg termesztett gombát értékesíthet.

Forrás: 14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendelet









Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek