Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hitelezéssel foglalkozó intézetek illetve cégek hitelkockázat csökkentő elemként veszi figyelembe a fedezeteket, amelyre vonatkozó részletes eljárásrendet az adott pénzintézet [Fedezetértékelési szabályzat]?a tartalmazza. A megfogalmazott alapelvek:
 - A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 78.§.(1) bekezdése értelmében a hitelintézetnek a kihelyezésről történő döntés előtt meg kell győződnie a szükséges fedezetek, illetőleg [biztosíték]?ok meglétéről, valós értékéről és érvényesíthetőségéről.
- A törvény és a kintlévőségek, befektetések, mérlegen kívüli tételek és a fedezetek minősítésének, értékelésének szempontjairól, a hitelezési kockázat mérsékléséről szóló 196/2007. (VII.30.) Korm. rendelet a hitelintézetek számára előírja az igazgatóság által elfogadott és a hitelintézet könyvvizsgálójával egyeztetett fedezetértékelési szabályzat alkalmazását.

A hitelintézetnek a fedezetértékelési szabályzatban meg kell határoznia, hogy a kockázatvállalásai során milyen fedezeteket fogad el. Meg kell jelölnie azoknak a biztosítékoknak a körét, amelyek a kockázatvállalás megtérülésénél elsődleges fedezetet jelenthetnek, és az ügyfél, illetve partner hitelképességi vizsgálata nélkül a kockázatvállalás megalapozásául szolgálhatnak.

A fedezetként elfogadható eszközöket a Fedezet valamint a Biztosítékok szócikk alatt tárgyaljuk.

A fedezetértékelési szabályzatnak legalább a következőket kell tartalmaznia:
    - a szerződésekben szereplő leggyakrabban alkalmazott jogi kikötéseket és biztosítékokat, amelyeket a hitelintézet alkalmaz,
    - azokat a szempontokat, amelyeket a hitelintézet a fedezetek elfogadhatóságának (milyen típusú fedezeteket és milyen feltételekkel fogad el), valamint értékének, az értékesíthetőség és a hozzáférhetőség megállapításához vizsgál, a fedezetek értékelése során a hitelintézet által alkalmazott módszereket, és azt, hogy milyen értéket vesz alapul a fedezet értékelésekor,
    - a fedezetek értékelése során alkalmazott eljárási, hatásköri, illetőleg felelősségi rendet, valamint a személyi felelősöket,
    - a fedezetek meglétében, értékében és érvényesíthetőségében bekövetkezett változások esetén alkalmazandó eljárásokat, valamint a rendszeres, utólagos értékelés gyakoriságát.

Ezen eljárás során a hitelnyújtó szakértőt vonhat be, vagy saját fedezetértékelő csoportját bízhatja meg az egyes eszközök fedezetértékének megállapítására.
Az eljárás díját az egyes pénzintézetek fedezetértékelési vagy vagyonértékelési díjnak nevezik, mértéke konstrukciónként vátozhat, általában a hitelfelvevők külön díjként fizetik.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek