Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 A megújuló energiaforrások hasznosítása egyre inkább előtérbe kerül a fosszilis tüzelőanyagok árának folyamatos növekedése és a készletek csökkenése, valamint az atomenergiával kapcsolatos félelmek miatt. Annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrások használata nagy múltra tekint vissza, európai méretekben meglehetősen szerény a részesedése az összes energiafelhasználásból: 2004-ben az EU tagországai energiafelhasználásának csak 6,2%-a származott megújuló energiaforrásból. A tendenciák azonban mindenképpen kedvezők, amit erősít az Európai Unió elköteleződése a fenntartható fejlődés és a klímaváltozás elleni küzdelem mellett.

 
2007. január 10-én mutatta be az Európai Bizottság az első, közös európai energiapolitikáról szóló hároméves tervet. Hosszabb távon az a cél, hogy 2020-ra 20%-kal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami azt jelentené, hogy az 1990-es évi kibocsátáshoz képest 15%-kal mérséklődne ez a mutató. Ennek eléréséhez nagy mértékben hozzájárul az energiatakarékos gazdasági szemlélet, mely alapján számos lakosságot is érintő intézkedés került bevezetésre. Többek között előírás lett a háztartási elektromos eszközök [energiacímké]?je a tudatos vásárlás támogatása érdekében, a nagyteljesítményű hagyományos technológiájú izzók piacról való kivezetése, az épületek utólagos fűtéskorszerűsítése és szigetelése, valamint a decentralizált energiatermelés megismertetése és elterjesztése.
 
Magyarország mint Európai Uniós tagország minden energiatakarékossági törekvést támogat. Az Európai Parlament és Tanács RED irányelve alapján hazánkban 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya legalább a 13%-ot el kell, hogy érje a bruttó végső energiafogyasztásra vetítve. A Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben [2010-2020]? a kormány olyan intézkedések foganatosítását vázolta fel, mely ennél magasabb, 14,65%-os részesedés elérését is lehetővé teszik, ezáltal is ösztönözve a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználását, hozzájárulva a zöldgazdaság fejlesztéséhez. 
 
Az európai trendek tehát a a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedése felé mutatnak, melyek a lakosság tekintetében általában napelemes, napkollektoros, hőszivattyús, esetleg hőtermelő kazános rendszerek. Kiépítésükhöz többféle pályázat illetve úgynevezett zöld hitel megoldások segítenek.


A szócikkhez társított címkék:
energiatakarékosság , zöld , zöld hitelPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek