Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az 1996. évi CXII. törvény a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról és e törvény 2009. X. 1.-én hatályba lépő módosításai alapján:
"5.2 Elektronikus pénz: készpénz átvétele illetőleg számlapénz átutalása ellenében kibocsátott elektronikus pénzeszközön tárolt pénzérték, amelyet elektronikus fizetés céljából a kibocsátón kívül más is elfogad.
5.3 Elektronikus pénzeszköz: olyan készpénz-helyettesítő fizetési eszköz - így különösen értéktároló kártya, számítógép memória - amely az elektronikus pénz tárolására szolgál és amellyel az ügyfél közvetlenül végezhet fizetési műveleteket."

Az elektronikus pénz (e-pénz) sajátos elektronikus fizetési eszköz. Az e-pénzt a bankjegyekhez és érmékhez hasonlóan javak és szolgáltatások vásárlására használhatjuk a boltokban, a bevásárlóközpontokban és egyéb helyeken.
Az e-pénz képes a fizikailag létező pénz minden funkcióját betölteni: használható vásárlásra, beváltható fizikai pénzre és akár el is cserélhető. A kártya megfelelő helyre történő illesztésével éppúgy felhasználható a fizikai világban, mint a fizikai kapcsolat nélküli technológiák virtuális világában az internet segítségével egy számítógépről vagy akár egy mobiltelefonról.
Az e-pénz számos különböző elektronikus hordozóeszközön - elektronikus pénztárca - (mágnesszalag, chip stb.) jelenhet meg, akár készpénz kiadó automatáról (ATM) akár az internetről letölthető.

Az e-pénz úgy kerül forgalomba, hogy a vásárló készpénzért (érméért vagy bankjegyért) előre megvásárolja és az elektronikus pénztárcájában azt rögzíti.

Az interneten keresztül történő vásárlásnál a vevő leadja az eladónál a megrendelést, az eladó pedig kezdeményezi az e-pénztárcájába a vásárlás ellenérték beszedését. A fizetés akkor történik meg, amikor a vásárló elfogadja a beszedést.

Az elektronikus pénz kibocsátásakor átvett készpénz vagy az átutalt számlapénz nem lehet kevesebb, mint a kibocsátott elektronikus pénz értéke. A kibocsátó az elektronikus pénzre kamatot nem fizethet, továbbá egyéb előnyt sem biztosíthat.
A kibocsátó üzletszabályzatának tartalmaznia kell az elektronikus pénz visszaváltásának feltételeit, és amennyiben a visszaváltásra érvényességi időszakot állapít meg, annak időtartamát. Az érvényességi időszak öt naptári évnél nem lehet rövidebb, ami elektronikus pénzzel újratölthető elektronikus pénzeszköz esetén az érvényességi időszak a legutolsó feltöltés időpontjától számítandó.
Az érvényességi időszak alatt a kibocsátó köteles az általa kibocsátott, kinnlevő elektronikus pénzt névértéken visszaváltani. A visszaváltás készpénzben történő kifizetéssel vagy bankszámlára történő átutalással teljesíthető. A visszaváltásért a kibocsátó a művelet végrehajtása során ténylegesen felmerülő költségeken felül további díjat nem számolhat fel. Ötszáz forintot meg nem haladó összeg esetén a kibocsátó nem köteles a kinnlevő elektronikus pénzt visszaváltani.


Az elektronikus pénzt kibocsátó szakosított hitelintézetek működésének speciális szabályait a 2004. évi XXXV. törvény szabályozza.

Az elektronikus pénz fajtái

- Azonosítható e-pénz
Az azonosítható e-pénz olyan információkat tartalmaz, amelyeknek segítségével azonosítható az a személy, aki a pénzt a bankból eredetileg felvette. A bankkártyához hasonlóan az azonosítható e-pénz lehetővé teszi a bankok és egyéb intézmények számára a pénz gazdaságon belüli áramlásának megfigyelését.

- Anonim e-pénz
Az anonim e-pénz minden tekintetben hasonló a fizikai pénzhez, vagyis ha egyszer valaki felvette egy bankszámláról, nem lehet követni a mozgását, mert a tranzakciónak nem marad nyoma.


- Offline/Online e-pénz
Minden fajta e-pénznek két formája van: az online használatú, ami azt jelenti, hogy a tranzakció végrehajtása során kapcsolatban kell lennie a bankkal. Az offline használatú eszközöknél nem kell a bankjával folyamatos kapcsolatban állnia, mert a tranzakció nélküle is lebonyolítható. Az offline anonim e-pénz (vagyis az igazi digitális készpénz) az e-pénzek legösszetettebb formája.





( A tartalom egy része a www.dolceta.eu forrásmegjelöléssel terjeszthető anyagaiból származik.

Hirdetés







Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek