Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Napjainkban az informatikai üzletág rohamos fejlődése során megjelentek a különböző elektronikus [készpénz-helyettesítő fizetési eszköz]?ök, melyek birtokában fizikai pénzforgalom nélkül is lehetőségünk van tartozás kiegyenlítésére, vásárlás lebonyolítására, szolgáltatás igénybevételére.

Elektronikus pénzeszköz: olyan készpénz-helyettesítő fizetési eszköz - így különösen értéktároló kártya, számítógép memória - amely az elektronikus pénz tárolására szolgál és amellyel az ügyfél közvetlenül végezhet fizetési műveleteket.

Az elektronikus pénz számos különböző elektronikus hordozóeszközön (mágnesszalag, chip, mobiltelefon, stb.) jelenhet meg akár készpénz kiadó automatáról (ATM) akár az internetről letölthető.

Az elektronikus pénztárca leggyakrabban olyan előre fizetett, újratölthető bankkártya, amely az ügyfél által a kibocsátó részére előre kifizetett pénzértéket elektronikus formában, azaz elektronikus pénz formájában tárolja, és lehetővé teszi a fizetést számlakapcsolat, illetve bankjegy vagy érme nélkül. Ezeken a kártyákon csipben tárolják az információt, nem mágnescsíkban. Az előnye, hogy mivel minden információ a csipben van, használatakor nem kell online kapcsolatot teremteni a banki központtal, így bárhol lehet vele fizetni. A tulajdonos feltölti egy bizonyos összeggel, és levásárolja azt.

Általában a nagy mennyiségben értékesített, alacsony árkategóriába tartozó áru vagy szolgáltatás kifizetésére használják, például szolgálhatnak jegyként a közlekedésben, parkoló- és áruautomatáknál, vagy hordozhatnak speciális támogatásokat is. Vannak olyan kártyák, amelyek kizárólag elektronikus pénztárcaként használhatók, de a chippel ellátott bankkártyák is rendelkezhetnek a betéti, hitel és vagy terhelési funkció mellett elektronikus pénztárca funkcióval is.

Azok az értéktároló kártyák, amelyek kizárólag a kibocsátó intézmény hálózatában használhatók, nem minősülnek elektronikus pénztárcának, ilyenek a nem hitelintézetek által kibocsátott termékek, egy telefontársaság által kibocsátott, a társaság nyilvános telefonfülkéiben használható telefonkártyák, vagy egy parkolótársaság által kibocsátott, kizárólag a társaság parkolóautomatáinál használható értéktároló kártyák.
A e-pénztárcában sokféle egyéb adat is tárolható: a tranzakciókra vonatkozó információkat, a személyi adatokat igazoló digitális tanúsítványt stb. Fizetéskor a pénz a vevő elektronikus pénztárcájából egyszerűen áttöltődik az eladó e-pénztárcájába, ahonnan az összegyűjtött e-pénzt a a banknál beválthatják készpénzre lehet váltani, vagy számlára lehet vezettetni.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek