Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A devizakártya alapvetően olyan bankkártya, mely mögött deviza alapon vezetett számla (devizaszámla) áll.
Ennek a [készpénz helyettesítő fizetőeszköz]?nek a sajátossága, hogy a [terhelés]?ek abban a [pénznem]?ben történnek, amelyben a bank az adott devizaszámlát vezeti, a tranzakció banki feldolgozásának napján érvényes árfolyamon.

Azonban napjainkban a bankok olyan konstrukciókat is kínálnak, melyekben már ugyanahhoz a - külföldön is használható - kártyához egyaránt kapcsolódhat forint- és devizaszámla. Más szóval a forintszámlát devizaalszámlaként kezelik, a forintkártyák ugyanis az euró megjelenésével automatikusan devizakártyákká válnak majd.

Devizakártyánk használata során [konverzió]?ra kerülhet sor, mert a számlánk devizaneme és az adott terhelés devizaneme (amelyben költöttünk) eltérhet egymástól, illetve konverzióra kerül sor akkor is, ha a kártyánk devizaneme eltér a kibocsátó kártyatársaság elszámolási devizanemétől. A kártyatársaságok kártyatípusonként eltérő pénznemben vezetik elszámolásait, általában [USD]? vagy [EUR]? alapon, fejlettebb szolgáltatást nyújtó kártya esetében akár mindkettőben is.
Amennyiben a végzett tranzakció eredeti összegének devizaneme megegyezik a bankszámla devizanemével és a kártya elszámolási pénznemével, úgy nem történik konverzió, a tranzakció eredeti összege kerül terhelésre.
Amennyiben viszont valamelyik devizanem eltérő, akkor legalább egy - ha mindkettő, akkor kétszeres - konverzió történik, mely után a társaság díjakat számol fel.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek