Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A kormány 2010 októberében nyújtotta be az adócsomagot, amiből kiderült: az összevont adóalapot 2011-től 1 és 2 eltartott esetén 62 500 forinttal, 3 vagy több esetén 206 250 forinttal lehet csökkenteni - havonta és eltartottanként.

 

A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint a családok 41,8 százaléka rosszabbul jár, 20 százalékuknál nem változik a helyzet, 38,2 százaléknak pedig jobb helyzetet teremt az új adórendszer. A gyermektelen családok helyzetére ki nem térő Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint viszont az egygyermekes szülők 58 százalékának, a kétgyermekesek 68 százalékának és a háromgyermekesek 98 százalékának nem kell szja-t fizetnie az új szabályok miatt.

 

Ki után jár a családi adókedvezmény 2011-től?

 

 A magánnyugdíjpénztárak hozamai

A nyugdíjpénztári hozamok nagysága alapján a pénztárak között rangsor állítható fel, mely alapján összehasonlítással élhetünk.

Részletesen a magánnyugdíjpénztárak hozamairól >>

A kedvezményezett eltartottak után lehet elszámolni az adókedvezményt, ebbe a körbe elsősorban azok tartoznak, aki után a családi pótlék is igénybe vehető. Így a vér szerinti és örökbefogadó szülők vehetik igénybe az adókedvezményt. Jogosult továbbá a várandós nő és a vele közös háztartásban együtt élő házastársa is.

 

A gyermekeken kívül ide sorolhatók a rokkantsági járadékban részesülők. Bár az eltartottak után nem jár kedvezmény, de a kedvezmény összegének kiszámításakor figyelembe kell venni.

Ilyen eset, ha a családban az első, felsőfokú alapképzésben résztvevő húszas éveiben járó gyerek van. Ha tehát két gimnazista gyermek mellett egy egyetemista is van, akkor három gyerek után számítható a családi adókedvezmény, de csak a két gyerek után járó 33.000-33.000 forint adó vonható le havonta.

 

Hogyan lehet igénybe venni a családi kedvezményt?

 

Főszabályként egy gyerek után egyszeresen, azaz csak az egyik szülő élhet a lehetőséggel. Azonban a kedvezmény a jogosulttal közös háztartásban élő házastárssal, élettárssal az összeg vagy a kedvezményezett eltartottak megosztásával közösen is érvényesíthető. Az élettársak esetében további feltétel, hogy az egyedülállók családi pótlékát egyikük se vegye igénybe.

 

Tehát egy gyermek után általában egyik szülő veheti igénybe a kedvezményt. Azonban ha közös háztartásban élnek a házastársak és az említett feltétellel az élettársak is megoszthatják egymás között a kedvezményt akár annak összege alapján, akár egyes gyerekenként. Ennek akkor van jelentősége, ha egyik szülőnek sincs akkora jövedelme, hogy a teljes kedvezményt igénybe tudná venni.

 

Családi adókedvezmény nyilatkozat

 

Írásban kell nyilatkozni a jogosultságáról, magzat esetében a várandósságról, a családi kedvezmény megosztása esetén pedig a megosztásról. Fel kell sorolni – a magzat kivételével – minden eltartott adóazonosító jelét, ennek hiányában természetes személyazonosító adatait, lakcímét, megosztás esetén a másik fél adóazonosító jelét is.

 

A családi adókedvezmény nyilatkozat letöltése

Adóelőleg-nyilatkozat 2011. évben a családi kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatótól (doc)

Adóelőleg-nyilatkozat 2011. évben a családi kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatótól (pdf) PDF

 

Forrás


A szócikkhez társított címkék:
adó , adókedvezmény
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek