Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ptk. 529. § (1) Bankszámlaszerződéssel a pénzintézet [kötelezettség]?et vállal arra, hogy a vele szerződő fél (számlatulajdonos) rendelkezésére álló pénzeszközöket kezeli és nyilvántartja, azok terhére a szabályszerű kifizetési és átutalási megbízásokat teljesíti, a számlatulajdonost a számla javára és terhére írt összegekről, valamint a számla [egyenleg]?éről értesíti.
(2) A pénzintézet a számlára befolyó pénzeszközöket használhatja.
(3) A számlakövetelés kimerülése a bankszámlaszerződést nem szünteti meg.

E törvény keretei között az egyes bankok eltérő feltételekkel szerződhetnek az
ügyfelekkel, de bizonyos feltételeket a törvény szabályozásainak megfelelően teljesíteni
kell.

  • A bank köteles minden tranzakcióról értesíteni az ügyfelet, ha a szerződő felek nem határozzák meg másként, havonta legalább egy alkalommal [bankszámlakivonat]?on.
  • A bankszámlaszerződésben alkalmazott kamatokat, [díjak]?at, [jutalékok]?at a bank hirdetményben köteles nyilvánosságra hozni.
  • A hitelintézet a számlára befolyó pénzösszegeket használhatja. (A bankszámlán elhelyezett pénzösszegek is a bank forrásait gyarapítják; a bankszámla is tulajdonképpen a bank egyik forrásgyűjtési lehetősége).

A bankszámlára való befizetés, vagy az arról történő kifizetés módját, ha a törvény vagy kormányrendelet kötelezően nem írja elő, akkor a felek szabadon határozzák meg a szerződésben.

A bankok általában különféle kondíciókat foglalnak csomagba, így különböző felhasználási lehetőségekhez alkalmas bankszámlatípusokat hoznak létre.
 
Lakossági bankszámla esetében a következő fizetési módok alkalmazhatók:
(A tartalom egy része a www.jegyzetportal.hu oldal szabad felhasználhatóságú anyagaiból származik. Köszönjük!)

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek