Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Bankszámla azonosítása

 

A bankszámla azonosítása az elnevezése és a száma alapján történik.
Az elnevezése általában a számlatulajdonos neve, de a cégszerű tulajdonosok elnevezés alapján is megkülönböztethetik különböző célokra használt bankszámláikat. Maga az elnevezés tehát nem hivatalos azonosító, ezért a bankok egységes rendszert dolgoztak ki a számlák jelölésére, így alakult ki a pénzforgalmi jelzőszám, köznapi nevén a bankszámlaszám.

 

A bankszámlaszám felépítése


A bankszámlaszám alapvetően 3-szor 8 numerikus karakterből (számokból) áll, melynek utolsó csoportját gyakran nem használják, így a számlaszám 16 vagy 24 jegyű számsor lehet. A számsort a bankok meghatározott szabályok szerint állítják össze, így általános információt tartalmaznak a következők szerint:

 

  • Az első 8 karakter első három számjegyét a Magyar Nemzeti Bank határozza meg, ez a számlavezető hitelintézet nyilvántartott azonosítója.
  • A következő négy számjegy a hitelintézet fiókját vagy számlavezető helyét jelöli, ez a fiókazonosító.
  • A nyolcadik számjegy úgynevezett ellenőrző szám.
  • A 9.-16. vagy 9.-24. karakter a bankszámla tulajdonosának azonosító száma, ez az ügyfélazonosító.

Az ügyfélazonosító szám generálása bankonként eltérő módon történik. Egyes bankok kódszámokkal különböző információkat foglalnak bele a rendszerezés érdekében, pl., hogy lakossági vagy vállalati számláról van-e szó, milyen devizanemben van vezetve, stb.

További képzési folyamat után a belföldi pénzforgalmi jelzőszámból, - azaz a bankszámlaszámból - nemzetközi pénzforgalmak lebonyolításához szükséges IBAN-kódot (International Bank Account Number - nemzetközi bankszámlaszám) kapunk. 
 


A szócikkhez társított címkék:
bankszámla , bankszámlaszám
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek