Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


[Közgazdaság]?i fogalom, melynek konkrét jelentése: az árak változatlansága.
A gyakorlatban ez nem, vagy csak nagyon ritka esetekben fordul elő, így árstabilitáson a kiszámítható alacsony szintű infláció értendő. Az árstabilitás védelme az adott ország központi bankjának (jegybankjának) fő feladata.
 
A gazdaságpolitika egészének legfontosabb célja a hosszú távon fenntartható, stabil [gazdasági növekedés]? biztosítása. 
Ezt az infláció alacsony szinten tartásával - ezzel magas árstabilitást elérve - jegybankok hiteles monetáris politikával tudják támogatni.
 

Az árstabilitás jelentőssége:

Az egyetemleges közgazdasági elméletek szerint az árstabilitás megbomlása (hiperinfláció
  • kárt okoz a gazdaságnak
  • pluszköltségeket okoz a gazdaság szereplőinek
  • megnöveli az átárazási és tranzakciós költségeket
  • torzítja az adórendszert, a számvitel területét
  • felborítja a kereslet–kínálati viszonyokat
  • növeli a nominális kamatokat a gazdaságban
  • bizonytalanságot okoz a jövedelmek újraelosztásában
 
A jegybank (Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank rövidítve MNB) az árstabilitáshoz tartozó inflációt például a jegybanki alapkamat változtatásával, kötelező tartalékráta változtatásával, [refinanszírozási politika]? eszközeivel, [nyílt piaci műveletek]? végrehajtásával tudja elérni.
A közgazdasági elmélet és a nemzetközi jegybanki gyakorlat szerint, hogy a monetáris politika eszközeivel nem lehetséges tartósan befolyásolni a gazdasági növekedést, hiszen hosszabb távon az inflációs várakozások idővel aklalmazkodnak a gazdasági környezethez. Rövid távon elképzelhető átmeneti hatás, mert például a tőzsdei reakciók, az értékpapírok értékének változása hűen tükrözi a monetáris politika döntéseit, eredményeit.
 

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek