Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Világpénznek nevezhető az a valuta, amelyik nemzetközi szinten is be tudja tölteni a pénz funkcióit (vagyis forgalmi eszköz, fizetési eszköz, kincsképző - felhalmozási - megtakarítási eszköz és értékmérő eszköz). Napjainkban az euró és az amerikai dollár képes betölteni a világpénz szerepét.
A 20. század közepe óta a dollár volt az egyetlen valuta, amely be tudta tölteni a világpénz szerepét. A nemzetközi pénzpügyi forgalom 40-60%-a dollárban zajlott. A '90-es évek közepére a dollárnak körülbelül 65%-ra emelkedett a súlya. Sok ország a dollár árfolyamához rögzítette a valutáját, néhány ország pedig dollárra váltotta le korábbi valutáját. 1999 óta, vagyis az euró hivatalos európai bevezetése óta a dollár kezd veszíteni súlyából. Az euróhoz többnyire kelet-európai és nyugat-afrikai országok valutáit rögzítették. 2006 végére a forgalomban lévő pénz összértékében az euró aránya megelőzte a dollárét. Számokban kifejezve több,  mint 610 milliárd euró volt forgalomban, ami akkori átváltáson 800 milliárd dollárnak felelt meg.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek