MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Versenyjog
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-12-03 16:40:13
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A versenyjog a gazdasági jog egy ága, amely a gazdasági verseny tisztaságával, az üzleti tisztesség követelményrendszerének felállításával foglalkozik.
Két nagy részterületre osztható:

  • a tisztességtelen verseny elleni jogalkotásra (például [üzleti titok], hírnévrontás, tisztességtelen versenyeztetés, árverési és [tőzsde]i eljárások)
  • a versenykorlátozások elleni jogra (például [kartell]tilalom, gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalma, összefonódások ellenőrzése)

Hazánkban a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény szabályozza a versenyjogot, illetve kiegészül a szabályozás az [Európai Unió]s irányelvekkel és törvényekkel.
Szervezeti szinten a [Gazdasági Versenyhivatal] foglalkozik a versenyellenes és versenykorlátozó tevékenységek vizsgálatával. Európai Uniós szinten az Európai Bizottság Verseny Főigazgatósága, valamint a bíróságok foglalkoznak versenyjoggal.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek