Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A versenyjog a gazdasági jog egy ága, amely a gazdasági verseny tisztaságával, az üzleti tisztesség követelményrendszerének felállításával foglalkozik.
Két nagy részterületre osztható:

  • a tisztességtelen verseny elleni jogalkotásra (például üzleti titok, hírnévrontás, tisztességtelen versenyeztetés, árverési és tőzsdei eljárások)
  • a versenykorlátozások elleni jogra (például kartelltilalom, gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalma, összefonódások ellenőrzése)

Hazánkban a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény szabályozza a versenyjogot, illetve kiegészül a szabályozás az Európai Uniós irányelvekkel és törvényekkel.
Szervezeti szinten a Gazdasági Versenyhivatal foglalkozik a versenyellenes és versenykorlátozó tevékenységek vizsgálatával. Európai Uniós szinten az Európai Bizottság Verseny Főigazgatósága, valamint a bíróságok foglalkoznak versenyjoggal.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek