Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


New York-i tőzsdeA tőzsde nem más, mint egy piac, ahol a forgalmazott tőzsdei termékekkel nyilvánosan lehet kereskedni egy centralizált helyen. A tőzsdei kereskedelem ügynökökön (alkuszokon, brókereken) keresztül folyik. A piaci jellegtől abban az értelemben szakad el egy tőzsde, hogy az ott forglamazott értékpapíroknak, áruknak nem kell fizikailag jelen lenniük, ennek oka a magasfokú standardizáltság (vagyis egymással helyettesíthetőek az áruk).. A tőzsdei árfolyamot a kereslet és kínálat viszonyai mozgatják. Tőzsdei ügyletnek nevezzük azt a szerződést, amelyet a kereskedési joggal bíró felek a forgalmazott tőzsdei árukra egymás között kötnek. Az ügylet lehet azonnali (promt), vagy határidős (termin). A határidős ügylet esetében később történik a teljesítés, gyakoriak közte a spekulációs célú ügyletek. Speciális termin ügylet az opciós ügylet, ahol egy későbbi döntési jogot vásárol magának az eladó vagy a vevő.
Magyarországon a Budapesti Értéktőzsde biztosít lehetőséget a tőzsdei kereskedelemre.

Fajtái:

  • árutőzsde
  • értéktőzsde
    • devizatőzsde
    • értékpapírtőzsde
    • hírpiac

Árfolyam: az az aktuális ár, amennyiért egy egység értékpapírt, áru meg lehet vásárolni. Nyitó árfolyam a nap első megkötött ügyletének árfolyama, míg a záró árfolyam a nap utolsóként megkötött ügyletének árfolyama. Emellett lehet még átlagos árfolyamot is számítani, amely a napi megkötött üzletek árfolyamainak az ára.
Tőzsdeindex: egy olyan részvénykosár, amely az adott tőzsdén kereskedett értékpapírokat jól jellemzi egy bázisponthoz viszonyítva. Magyarországon a BUX index és a CETOP20 indexek az irányadó tőzsdeindexek.

Kapcsolódó honlap: Budapesti Értéktőzsde, London Stock Exchange, New York Stock Exchange

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek