Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A tartalékvaluta olyan pénznem, amelyben több kormány és nemzetközi szervezet devizatartalékait tartja. Jellemzően ebben a pénznemben folynak a nemzetközi kereskedések, árfolyama hosszabb időn keresztül állandó.
Az I. világháború kitöréséig az [aranystandard]? volt az állandó értékmérő, így az aranytartalmú pénznemek töltötték be ezt a szerepet, mint pl. az angol font, a [francia frank]?, vagy a [holland gulden]?. Az II. világháború után egy új nemzetközi pénzügyi rendszert vezettek be a világ vezető gazdasági hatalmai, amit Bretton Woods-i rendszer néven ismerünk. Ebben a rendszerben a dollár központi szerepet kapott, mivel az Egyesült Államok vállalta, hogy az arany árához viszonyított fix összegért átváltja az érintett valutákat.
Napjainkban a dollár is kezdi elveszteni tartalékvaluta szerepét a II.világháború vége óta eltelt idő gazdasági változásai miatt; az azóta gazdaságilag megerősödött országok leginkább egy [SDR]?-nek nevezett nemzetközi felügyelet alatt álló független tartalékvaluta bevezetését szorgalmazzák, amely értékét számos ország pénzneméből és értékpapírokból összeállított kosár alapján határoznák meg.


A szócikkhez társított címkék:
gazdaság , gazdasági fogalmak
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek