Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A tartalékráta azt mutatja meg, hogy egy kereskedelmi bank a meglévő betéteinek hány százalékát köteles a központi banknál elhelyezni. A kötelező tartalékráta mértékéről hazánkban a Magyar Nemzeti Bank, azon belül pedig a Monetáris Tanács határoz.


A tartalékráta változtatása alapvetően a kereskedelmi bankok által nyújtható hitel mennyiségét befolyásolja. Ha növelik a kötelező tartalékráta mértékét, akkor a kereskedelmi bankok kevesebb hitelt tudnak nyújtani, így csökken a forgalomban lévő pénz mennyisége. Ha a jegybank csökkenti a kötelező tartalékrátát, akkor a kereskedelmi bankok növelhetik a nyújtható hitel mennyiségét és ezáltal növekszik a forgalomban lévő pénz mennyisége is.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek