Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szavatossággal az eladó vállalja a felelősséget azért, hogy az eladáskor a vevőnek átadott termék hibátlan, működőképes. A vevőnek érdeke, hogy megvizsgálja a megvásárolandó terméket. Ennek oka, hogy ha a hibát már a vásárláskor is ismernie kellett volna, akkor nem élhet a szavatossági igényével.
A vásárlás időpontjában hibás egy termék, ha

  • minősége nem éri el az azonos fajtájú termékek minőségét,
  • nem felel meg a jogszabályban előírt tulajdonságoknak,
  • ha nem lehet a rendeltetésszerű céljára használni,
  • nem rendelkezik az ígért tulajdonságokkal, funkciókkal,
  • valamint, hibásan van összeszerelve,
  • vagy a használati útmutató hibája miatt hibásan lehet összeszerelni.


A fogyasztónak a hiba felfedezése után minél hamarabb kell érvényesítse a szavatossági jogát. A rendelkezésre álló idő legfeljebb két hónap, illetve menthető ok esetében ettől több is lehet. A szavatosság azonban csak a vásárlástól számított két éven belül érvényesíthető. Az első hat hónapban az eladónak kell bebizonyítania, hogy a vásárláskor hibátlan volt az adott termék. Míg a hat hónap eljárta után a fogyasztónak kell bizonyítania, hogy a termék már a vásárláskor is hibás volt.
A szavatossággal többek között a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény "A hibás teljesítésről" szóló része (305. § - 311. §) foglalkozik részletesen.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek