Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szapáry György 1938. augusztus 1-én született Tiszaburán. Közgazdáz, számos monetáris politikai tanulmány szerzője, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke.


A szapári, széchy-szigethi és muraszombati gróf Szapáry Gyula és a futaki gróf Hadik Adél Etelka második gyermeke.


1965. augusztus 21-én Hobokenben, Belgiumban feleségül vette Daniéle Héléne Lucienne Winckelmans biológust. Két fiuk van, Szapáry GyörgyPhillippe, orvos Philadelphiában és Christophe, ügyvéd New Orleansban.


Fiatal korában középtáv futó volt.


Szüleit, koncepciós per keretében börtönbe zárták, más családtagokat kitelepítettek Budapestről.


Szapáry Györgynek Tiszaburán és Abádszalókon szántói és erdői vannak, melyeket bérbe adott.


Iskolái:


1956-os forradalom után elment Magyarországról. Ausztriába, majd Belgiumba utazott. Felvették a Louvaini Katolikus Egyetemre, ahol közgazdasági diplomát szerzett 1961-ben. Megkapta a belga állampolgárságot.


Pályája:


A diploma után nemzetközi gazdasági és pénzügyi folyamatokat kutatott az egyetemen. Ezt követően 1965-1966 között Brüsszelben az Európai Gazdasági Közösség Bizottságánál dolgozott.
1967-től a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) kezdett tevékenykedni Washingtonban. Itt afrikai, európai és ázsiai országokban vezetett tárgyalásokat. Az ázsiai ügyek főosztályának vezetője lett 1987-1990-ig.


1990-ben hazajött és visszakapta a magyar állampolgárságot. Mellette megmaradt a belga állampolgársága is. Kinevezték az IMF magyarországi megbízottjává. 1993-ig töltötte be ezt a pozíciót. Ezt követően kinevezték a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé 1999-ig [Bod Péter Ákos]? mellé. 2001-ben Járai Zsigmond jegybankelnök újra felkérte alelnöknek. 2007 februárjáig volt újra az alelnöki székben. A két megbízás között az MNB elnöki tanácsadója volt.


1993-2001-ig a [Nemzetközi Bankárképző Központ]? igazgatóságának elnöke, 1997-2000-ig a [Budapesti Árutőzsde]? tanácsának és a [Nyugdíjpénztártanács]? tagja volt.


2004-2007-ig tagja az Európai Bizottság Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának és az Európai Központi Bank Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának.


2005-ben az MSZP politikusai megvádolták, hogy elárulta az országot. Ennek oka az volt, hogy az [Európai Unió]? pénzügyminiszterei előtt rákérdezett, helyes-e az a magyar gyakorlat, hogy az autópályaépítések költségvetési elszámolásával csökkentik az államháztartási hiány kimutatott nagyságát.


2006-tól felügyelőbizottsági tag a [Magyar Telekom Nyrt.]?-nél.
2008-ban [Orbán Viktor]? megbízta a nemzetközi gazdasági kapcsolatrendszer felépítésével, hogy megőrizzék a forint értékét.


Szerkesztőbizottsági tag a Nemzeti Érdek című gazdasági- és társadalompolitikai folyóiratnál.


Elismerései:


Popovics Sándor-díj


Főbb művei:
-    Diffusion du progrès et convergence des prix, Europe-États-Unis, 1899–1962 (társszerk., 1966)
-    Moderate inflation. The Experience of Transition Economies (társszerk. 1998)
-    Monetary Strategies for Joining the Euro (2004)
 


A szócikkhez társított címkék:
bankelnök , közgazdász
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek