MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Szállításos repóügylet
Verzió: 1  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2013-08-05 17:49:01
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A szállításos repóügylet olyan [repóügylet], amelyben a visszavásárlási megállapodás tiszta [határidős ügylet] és a kezdeti eladási ügyletben az [értékpapír] tulajdonjoga átruházásra kerül a repóba vevőre, azzal szabadon rendelkezik a futamidő alatt. 
 
Speciális fajtája a Sajátos szállításos repó, mely olyan szállításos repóügylet: 
- amelynél a futamidő nem haladja meg az 1 évet, 
- a visszavásárlási ár a piaci árral összhangban kerül meghatározásra, 
- a visszavásárlási ár és az eladási ár különbözete megfelel a kölcsön után reálisan felszámítható piaci kamatnak,
- az értékpapír után a futamidőre járó felhalmozott kamat a repóba adót illeti meg. 
- ha a két fél valamelyike a [futamidő] alatt [végelszámolás]ra, [felszámolás]ra, [csődeljárás]-, [végrehajtási eljárás] alá, illetve jogszabály szerinti egyéb fizetésképtelenség alá esik vagy a szerződéses feltételeket nem teljesíti, akkor az ügyletet lezárásra kerülhet az eredeti ügylet adásvételként való elszámolásával vagy a visszavásárlási ügylet előrehozott elszámolásával.  
 
Könyvelés-technikailag a sajátos szállításos repóügylet [valódi penziós ügylet]ként (hitelügyletként), a szállításos repóügylet [nem valódi penziós ügylet]ként (adásvételként) kerül elszámolásra.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek