Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Róna Péter Miskolcon született 1942. május 4-én.


Festőművész szeretett volna lenni, ezért miután 1956-ban Budapesten befejezte az általános iskolát, képzőművészeti gimnáziumba jelentkezett, de származása miatt elutasították és átirányították egy textilipari technikumba. Egy évvel korábban azonban az általános iskola elküldte egy festményét egy UNESCO-pályázatra, amivel harmadik helyezést ért el. Akkoriban portrékat készített, így ezen a képen is egy parasztasszony volt látható. A nyeremény hallatára a képzőművészeti iskola mégis felvette tanulói közé.  Ekkor azonban jött 1956.október 23.
Ebben az évben édesanyjával egy Salzburg melletti menekülttáborba kerültek, ahonnan Amerikába távoztak.  Ez az út azonban nem kedvezett a festészet iráni szenvedélyének. A tengeren túl mintha elszállt volna belőle a művészet, azonban az akarat, hogy híres ember legyen, megmaradt.
A középiskolát Washingtonban végezte, ahol tanítás után vendéglőbe ment tányért mosni. Csak tanult és dolgozott. 1964-ben cum laude eredménnyel végzett a [University of Pennsylvania]? Gazdaságtörténeti szakán. 1966-ban [Oxford]?ban jogi diplomát szerzett, az évfolyam első helyén végzett. Írt róla [Times]?, a [Washington Post]?.
Ezután számos állásajánlatot kapott és megházasodott. A házasságból egy fia született, aki a mai napig az USA-ban él. A házassága nem működött, így hamarosan elvált.


1968-ban az Arnold & Porter nevű washingtoni cég jogtanácsosa lett, majd az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium Közvetlen Külföldi Befektetések Osztályának lett jogi tanácsosa.


1970-ben a Schroder bank elnöke, [Lord Gordon Richardson]? személyes titkára.


1986-ban vezérigazgatójává nevezte ki a Henry Schroder Bank & Trust Company. A bank nevét 1987. január 1-jén IBJ Schroder Bank & Trust Company-ra változtatták, miután a japán Industrial Bank of Japán lett a többségi tulajdonos.


1990-ben lemondott tisztségéről és elvállalta az [Első Magyar Alap]? (The First Hungarian Fund Limited) vezetését Budapesten. 2003-ben az alap befejezte a tevékenységét.


2001 óta az ELTE jogi tanszékének szenátora és jogot tanít, illetve a Pécsi Tudományegyetem Gazdasági Tanácsának alelnöke.


Beszélt nyelvei: magyar, angol, olasz és francia

Sikeres üzletei közé tartozik, hogy létrehozta a UPC későbbi kábelhálózatát 14 millió dollárból, amit később 92 millió dollárért vettek meg.
Itthon újra megnősült, született egy kislánya.
Hobbija a kertészkedés, Somogyban van egy 138 hektáros telke. Kisasszondon él.


A szócikkhez társított címkék:
bankár , közgazdász
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek