Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Részvénykönyvnek nevezzük a társaságoknál a névre szóló részvények tulajdonosairól vezetett nyilvántartást. Kisebb vállalatok esetében az igazgatóság végzi a részvénykönyv vezetését, nagy részvénytársaságok esetében külön szolgáltató végzi el ezt a feladatot. Ennek oka, hogy egy nap jelentős mennyiségű részvény cserél gazdát, amely nagy adminisztrációs terhet von maga után, így azt megéri szakosított szolgáltatóra bízni (például [elszámolóház]?ra, [központi értéktár]?ra, vagy más [pénzügyi intézmény]?ekre).
A részvények átruházása, valamint a részvény által biztosított jogok gyakorlása csak akkor érvényes, lehetséges, ha azt átvezették a részvénykönyvbe is.
A részvénykönyv nyilvános, tehát abba betekinthet harmadik személy is. Emellett a részvényesnek jogában áll a részvénykönyv rá vonatkozó részeiről másolatot kérni.

Hirdetés







Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek