Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A reálárfolyam nem más, mint a belföldi valutában kifejezett külföldi és belföldi [árszínvonal]? aránya. A modellel kimutatható, hogy a belföldi és a külföldi árszínvonalak változásai akár semlegesíthetik is az árfolyamingadozások hatásait.
Ha nő a külföldi árszínvonal és az árfolyam változatlan, akkor nő az export és a tőkeimport, valamint csökken az import és a tőkeexport. A változás hatása megegyezik a hazai valuta leértékelődésének hatásával.
Ha a belföldi árszínvonal nő, akkor csökken az export és a tőkeimport mértéke, viszont növekszik az import és a tőkeexport. A hatás tehát megegyezik a hazai valuta árfolyamának felértékelődésének hatásával.

Számítása:
r = (e * PK) / P

 

ahol r a reálárfolyam,
e a belföldi nominális árfolyam,
PK a külföldi árszínvonal,
P a belföldi árszínvonal.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek