Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Reálárfolyam
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-10-19 17:25:36
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A reálárfolyam nem más, mint a belföldi valutában kifejezett külföldi és belföldi [árszínvonal] aránya. A modellel kimutatható, hogy a belföldi és a külföldi árszínvonalak változásai akár semlegesíthetik is az [árfolyam]ingadozások hatásait.
Ha nő a külföldi árszínvonal és az árfolyam változatlan, akkor nő az export és a tőkeimport, valamint csökken az import és a tőkeexport. A változás hatása megegyezik a hazai [valuta] leértékelődésének hatásával.
Ha a belföldi árszínvonal nő, akkor csökken az export és a tőkeimport mértéke, viszont növekszik az import és a tőkeexport. A hatás tehát megegyezik a hazai valuta árfolyamának felértékelődésének hatásával.

Számítása:
r = (e * PK) / P

 

ahol r a reálárfolyam,
e a belföldi nominális árfolyam,
PK a külföldi árszínvonal,
P a belföldi árszínvonal.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek